Dosar tematic

Câteva cuvinte…

Imobil de apartamente pe strada Aaron Florian, București, finalizat 2010-2015

Dosar tematic

Prof. dr. arh. Emil Barbu POPESCU îl recomandă pe
arh. Andrei SERBESCU

Câteva cuvinte…

Să scrii câteva cuvinte despre un fost student, de excepție, un actual profesionist de elită, prin lucrările sale, este o bucurie pentru oricare dascăl. În arhitectură cu atât mai mult cu cât procesul de formare implică o relație foarte „particulară” «magister»-student. Specifică prin echipa pe care profesorul o alcătuiește cu studenții săi; prin contactul și dialogul direct, altfel decât relația „ex-catedră”. Drumul spre „învățare” devine unul comun, iar cunoașterea devenirii foștilor studenți face parte din acest drum.

Cu atât mai mult se întâmplă aceasta în cazul acelor studenți care au marcat generația lor. Este cazul arhitectului Andrei Șerbescu - fostul meu student - și apoi, timp de zece ani, asistent la atelierul pe care îl coordonez. Drumul lui Andrei este un drum profesional firesc, de ucenicie temeinică.

Absolvent „șef de promoție” cu medalia Bene Merenti în anul 2002, a ales să rămână în facultate pentru a „învăța” în continuare; iar colaborarea noastră la atelier a aprofundat relația noastră profesională. După această ucenicie în înțelegerea particularităților procesului didactic, în anul 2012, Andrei Șerbescu a început să îndrume ca șef de atelier la anul I al Facultății de Arhitectură.

Știind că în domeniul arhitecturii autoritatea profesională se dobândește cu efort și curaj, foarte tânăr fiind, la un an de la absolvirea facultății, a fondat împreună cu un alt coleg Biroul de arhitectură ADNBA, atelier care a devenit, în scurt timp, prezent în arealul performanțelor profesionale.

Andrei Șerbescu (n.1977)

2002 - Absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” ca șef de promoție, cu medalia Universității și medalia Bene Merenti și predă începând din același an, în cadrul Atelierelor de Proiectare ale facultății: până în 2012 la atelierul prof. E.B. Popescu, iar ulterior ca șef de atelier la anul I.
2003 - Este unul dintre cei doi parteneri care au fondat Biroul de arhitectură ADNBA

PREMII
2014 - câștigător al Bienalei Naționale de Arhitectură din România
2015 - 2019 mai multe nominalizări la European Prize for Contemporary Architecture Mies van der Rohe Awards și finalist (top 40)
2015 - câștigator al Premiului Milan Zlokovic pentru cea mai bună reușită arhitecturală din Regiunea Balcanică
2015 - finalist al World of Architecture Festival Awards
2016 - câștigător al Trienalei de Arhitectură East Centric și al Romanian Building Awards
2014, 2017 și 2018 - câștigător al Anualei de Arhitectură București
2019 - câștigător la BIGSEE Architecture Award, Ljubljana
Unul dintre subiectele principale abordate este locuirea colectivă contemporană din București, acesta fiind și subiectul instalației Hilariopolis, pe care ADNBA a expus-o, la invitația curatorului Alejandro Aravena, în cadrul expoziției centrale a Bienalei de Arhitectură de la Veneția în 2016.

Atelier ADNBA a fost distins cu premii în concursuri naționale și internaționale; nominalizări în cadrul unor competiții de excepție cum sunt: European Prize for Contemporary Architecture Mies van der Rohe Awards și World of Architecture festival Award; BIGSEE Architecture Award Ljubliana - finalist în anii 2015 și 2019; premiul pentru cea mai bună reușită arhitecturală din Regiunea Balcanică. În țară au obținut numeroase premii la manifestările profesionale - Anuale și Bienale Naționale de Arhitectură - 2014, 2017, 2018.

Sunt de remarcat atât continuitatea lucrărilor de referință realizate în cadrul ADNBA de către Andrei Șerbescu și partenerul său, cât și poziționarea constantă, în prima linie a arhitecturii din România și recunoașterea autorității lor profesionale, în domeniul locuirii colective din București.

Parcursul profesional de excepție al unui student îndrumat nemijlocit în anii formării sale, prezența acestuia în arealul realizărilor definitorii pentru arhitectura de astăzi, așa cum este cazul lui Andrei Șerbescu, cuprinde și reprezintă, îmi place să cred, o parte din efortul și dăruirea profesorilor săi.

SUMARUL REVISTEI ARHITECTURA, NR.2-3/2019
BNA 2018 600 Pentru Viitor