Anuala de Arhitectură București 2011 - Premiul secțiunii arhitectură, categoria social-culturale: Pensiune turistică Atra Doftana - arh. Bogdan Babici, arh. Alex Maftei, arh. Bogdan Brandiburg
PROIECT: PENSIUNE TURISTICĂ ATRA DOFTANA, comuna Valea Doftanei, jud Prahova
PROIECTANT GENERAL: SC TECON SRL
AUTORI: BOGDAN BABICI. ALEXANDRU MAFTEI
COAUTOR: BOGDAN BRANDIBURG
AN FINALIZARE: 2011
FOTO: COSMIN DRAGOMIR
- suprafața totală construită 955 mp
- suprafața desfășurată supraterană 330 mp
Clădirea este situată pe malul unui lac de munte și este configurată pe două volume majore, profitând de forma naturală, ce prezenta 2 căderi de nivel majore intercalate cu 2 zone aproximativ plane: volumul ce va adăposti unitățile de cazare și recepția și cel ce va adăposti spațiile de divertisment, cele de utilități și cele tehnice, ambele volume fiind astfel articulate încât să exploateze cât mai benefic configurația geometrică a terenului, orientarea și priveliștile pe care situl le are, acordând o atenție sporită modului de inserare în sit și felului în care clădirea dialoghează cu mediul înconjurător.
Primul dintre volume, ce adăpostește unitățile de cazare este amplasat cu un nivel sub zona de acces pe teren, generând pe acoperișul său platforma necesară parcării automobilelor și a spațiilor de manevră necesare acestora. Astfel dispus, volumul se află într-o poziție subterană (față de cota de nivel a accesului), lăsând neatinsă imaginea cadrului natural. Al doilea volum speculează declivitatea mare a terenului înspre zona luciului de apă și este amplasat sub primul volum, conferindu-i celui dintâi o extindere a spațiului verde de curte, permițându-se astfel deschiderea spre priveliște a tuturor spațiilor de cazare. Cel de al doilea volum conține zona de zi a pensiunii: sala de mese, restaurantul cu spațiile anexă de depozitare.
Clădirea este finisată folosind în mare măsură materiale specifice locului și funcțiunii, nivelul cazării este îmbrăcat în lemn în timp ce zonă de zi este finisată cu piatră la exterior. Construcția profită de natura terenului, exhibând minimum de suprafață, cu excepția suprafețelor vitrate prin care se poate admira priveliștea lacului, majoritatea anvelopantei este învelită de pământ.