S-au anunțat câștigătorii concursului pentru realizarea standului României la Congresul UIA
Ordinul Arhitecților din România a anunțat, la jumătatea lunii iulie, câștigătorii concursului pentru realizarea pavilionul României cu care organizația va participa la cel de-al 24-lea Congres al Uniunii Internaționale a Arhitecților, la Tokio, în perioada 26-28 septembrie 2011. Premiul I a fost acordat arhitecților de la AS Design 95 în colaborare cu arh. Bogdan Pop, arh. Astrid Rottman, arh. Marius Urzică, arh. Lidia Stoica și student-arhitect Cassandra Pop.
Tema concursului a fost: Decalogul unei arhitecturi receptive și responsabile – 2050. Bugetul de realizare al pavilionului este de 100.000 lei. OAR a ales să organizeze concurs „pentru a asigura o participare notabilă, de ținută și inspiratoare”.
Premiul I (14.000 lei): Proiectul nr. 30
Concept: „Keep the message, Pass the frame on to a child”
Autor principal: AS DESIGN 95 SRL, București
arh. Bogdan Pop (curator), arh. Astrid Rottman, arh. Marius Urzică – LEED AP, arh. int. Lidia Stoica, stud.-arh. Cassandra Pop
Premiul II (7.000 lei): Proiectul nr. 27
Autor principal: arh. Sorin Vladimir Popescu, București (curator)
Coautor: arh. Anca Diana Popescu
Premiul III – Nu s-a acordat
În plus, s-au acordat trei mențiuni a câte 1.750 lei fiecare următoarelor proiecte:
Proiectul nr. 25
Autori: arh. Daniel Șerban, București (curator), arh. Elisabeta Mănescu
Proiectul nr. 28
Autori: arh. Raluca Munteanu, București (curator), urb. Gruia Bădescu, urb. Oana Druță, arh. Celia Ghyka, arh. Adrian Mihăescu
Proiectul nr. 39
Autor principal: arh. Ovidiu Marian Taloș, Brașov (curator)
Coautor: arh. Miruna Paula Stroe
Colaborator tehnic: Marius Brașoveanu
Juriul concursului, prezidat de prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, a fost alcătuit din arh. Rudolf Gräf, din Timișoara, arh. Dan Marin, profesor la UAUIM din București, Ciprian Mihali, filosof și profesor la UBB din Cluj-Napoca, Oana Tănase, critic de artă la MNAC în București, și arh. Ina Stoian (membru supleant).
Tema principală a Congresului UIA este
DESIGN 2050 și comportă trei subteme:
- mediu: planeta noastră, arhitectura durabilă, dezastre naturale, apă, agricultură, mediul cosmic;
- schimb cultural: societatea avansată orientată către informație, probleme urbane, economie, transport, educație, moșteniri culturale;
- viață: probleme ale populației, îmbătrânirea societății, boli infecțioase, viață artificială, biodiversitate.
După momentul tragic din martie 2011, Comitetul de coordonare al Congresului UIA a decis adăugarea unei teme secundare: arhitecții acționând prin solidaritate, dincolo de dezastre, către dezvoltare durabilă.
Pornind de la tema congresului UIA, OAR a propus pentru pavilionul României tema: Decalogul unei arhitecturi receptive și responsabile – 2050.
În ciuda catastrofei care a lovit Japonia în martie 2011, Uniunea Internațională a Arhitecților a decis, împreună cu organizatorii japonezi, să păstreze locul și programul Congresului UIA din 2011, ca semn al solidarității comunității internaționale a arhitecților și al încrederii în capacitatea și voința poporului japonez de autodepășire în fața unui dezastru copleșitor.
Pentru Bucureștiului 2050+, decalogul propus pentru o arhitectură receptivă și responsabilă, adică, în viziunea noastră, inteligentă și sustenabilă, este următorul:
1. holistică 2. inteligentă 3. senzorială 4. interactivă 5. discretă
6. adaptabilă 7. interdependentă 8. bio-mimetică