Eveniment

„Arh. Munteanu 70” Expoziție retrospectivă

„Eu nu sunt ceea ce cred că sunt. Vocea din interior îmi spune: Nu ești ceea ce crezi că ești! De obicei, nu vreau să ascult de ea, pentru că mă enervează.” Uluitoare remarcă! Îi aparține celebrului regizor Andrei Șerban. Plină de adevăr!
Nici eu n-am vrut să ascult de vocea mea interioară, am ignorat-o, am ales să expun, să mă expun...
Adevărul despre ceea ce am realizat în acești ani mi se arată astăzi. Neplăcut, de o tristețe copleșitoare, când descopăr unele din clădirile mele îmbătrânite, neîngrijite, modificate, afectate de scurgerea timpului și de nepăsarea semenilor.
Totuși, în această minunată călătorie, am avut și surprize plăcute atunci când oamenii pentru care am desenat m-au recunoscut după mulți ani, și-au amintit de mine, cel care le-am făcut casa.
În arhitectură, mentori mi-au fost Le Corbusier și Louis Kahn, cel care a dat cea mai frumoasă definiție a arhitecturii.
În arhitectura noastră, l-am avut profesor pe marele Octav Doicescu. I-am iubit pe G. M. Cantacuzino, pentru scrierile sale, în general, și îndeosebi pentru cele despre Iași, și pe arhitectul Nicolae Porumbescu pentru tenacitatea sa extraordinară, frumusețea unică a desenelor sale, curajul de a merge pe drumul lui, un fel de Gaudi al românilor. Am o mare admirație pentru arhitectul Mario Botta, un maestru al formei cu substrat, lucrările lui fiind adevărate poeme.
Materialul expus este organizat pe șapte teme: locuințe, social-culturale, arhitectură sacră, restaurări, lucrări în domeniul feroviar, loisir și arhitectură minoră, sistematizare, în ideea urmăririi unei posibile evoluții în cadrul fiecăreia dintre ele.

Text și foto: Nicolae MUNTEANU