Actualitate civis

Școala de vară ARA, septembrie 2011: Roșia Montană: resurse tradiționale locale pentru protejarea patrimoniului arhitectural

A cincea Școală de vară ARA s-a desfășurat, din nou, în situl istoric de importanță excepțională de la Roșia Montană, reunind, timp de două săptămâni, între 1 și 15 septembrie, studenți și absolvenți ai facultăților de arhitectură din Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și București, specialiști restauratori de la serviciul de patrimoniu al comitatului Shropshire, Marea Britanie, tineri meșteri în formare din Roșia Montană și împrejurimi, spectatori din comunitatea locală și vizitatori, participanți voluntari și lectori invitați. Peste 100 de persoane au contribuit la împlinirea scopurilor propuse de Școală și au beneficiat de activitățile desfășurate în cadrul ei.

Programul Școlii a fost, ca în fiecare an, de tip intensiv și a constat din activități practice îndrumate, prelegeri, prezentări de studii de caz și discuții. Toate activitățile școlii au fost anunțate și deschise publicului.

Lucrările practice asistate și îndrumate se înscriu în cam­pania de salvare prin documentare și prin intervenții directe de restaurare a patrimoniului construit de la Roșia Montană, desfășurată de Asociația ARA de-a lun­gul ultimilor cinci ani. Documentarea patrimoniului arhi­tectural a constat în relevee, înregistrări fotografice și fișe de observație și diagnoză, iar rezultatele campaniei vor fi cuprinse în al doilea volum al seriei „Roșia Montană. Documente de arhitectură”, care va apărea la Editura ARA la începutul anului 2012, și vor folosi la pregătirea viitoarelor intervenții de restaurare. Participanții au avut ocazia de a urmări înregistrări demonstrative prin scanare laser 3D, realizate cu tehnologie de ultimă generație de specialiștii de la EKG Baukultur, Viena. Calitățile și potențialul acestei noi tehnologii puse în slujba patrimoniului cultural au fost testate pe subiecte variate, de la obiect arhitectural – biserica romano-catolică și biserica ortodoxă din satul Corna – la nucleu urban – insula alcătuită din biserica unitariană, înconjurată de cimitir, casa parohială, cea cantorială și casa clopotarului – și la peisaj antropizat – masivul Văidoaia, locul unor spectaculoase exploatări miniere istorice exca­vate superficial în coastele muntelui.

Lucrările practice de restaurare au avut ca obiect patru clădiri aparținând patrimoniului arhitectural vernacular valoros al Roșiei Montane, documentate în edițiile anterioare ale școlii de vară: biserica unitariană, casa parohială unitariană și două locuințe tradiționale din zona centrală a târgului minier. Mai numeroase și mai diversificate față de edițiile anterioare ale școlii, lucrările au cuprins capitole ca suprafețele arhitecturale istorice, zidăria seacă din piatră, dulgherie și tâmplărie tradițională. Tema suprafețelor arhitecturale istorice, interfața sensibilă dintre monument și mediul fizic – o temă atât de importantă și totuși atât de rar tratată în practica românească – a fost abordată direct prin lucrările de restaurare a fațadelor sau a paramentelor interioare realizate la biserica unitariană și la cele două case istorice (casa nr. 331, fam. Petri, și casa nr. 399, fam. Ciura). Aceste lucrări au constat în curățarea tencuielilor recente dăunătoare, cu ciment, rerostuirea zidăriei (curățarea în profunzime a mortarului din rosturi și înlocuirea lui cu mortar de var-nisip, bine presat), curățarea și consolidarea suprafețelor de tencuială istorică și completarea lacunelor cu tencuieli tradiționale din var și nisip, refacerea modenaturilor arhitecturale prin tragere cu șablonul, confecționat pe baza amprentelor descoperite după înlăturarea tencuielilor cu ciment. Un alt capitol de mare importanță și relevanță pentru conservarea peisajului istoric construit de la Roșia Montană, care a fost abordat prin lucrările practice desfășurate în cadrul școlii de vară a fost cel al zidăriilor seci (fără liant) din piatră, omniprezente atât în localitate, cât și în afara ei. Aceste ziduri, numite „mauri” în terminologia locală (de la germ. Mauer = zid), brăzdează peisajul sub forma zidurilor de terasare și de delimitare, dar sunt folosite și la unele construcții anexe. Casa parohială și biserica unitariană sunt împrejmuite de astfel de ziduri, care au făcut obiectul unor lucrări de întreținere și mici reparații, dar și de reconstituire din cauza dezintegrării în timp.

Toate lucrările practice au fost realizate sub îndrumarea specialiștilor Asociației ARA și a echipei de specialiști din Marea Britanie, cu participarea unei grup de meșteri în formare din comunitatea locală.

Obiectivele practice – activarea și testarea resurselor locale și stimularea protejării patrimoniului arhitectural, prin lucrări directe, cu caracter didactic și demonstrativ – au fost atinse prin realizarea unui număr mai mare și va­riat de intervenții, posibilă grație bunei implicări a tuturor participanților – cărora li s-au alăturat simpatizanți volun­tari – pe întreaga durată a școlii. Lucrările executate sunt importante atât prin valențele lor demonstrative, cu pri­vire la viabilitatea și oportunitatea utilizării materialelor, practicilor și resurselor tradiționale locale pentru protejarea patrimoniului arhitectural, cât și prin contribuția directă pe care o aduc la conservarea patrimoniului amenințat de la Roșia Montană.

Prelegerile, prezentările și discuțiile, găzduite de biserica unitariană și susținute de invitații ARA, restaurator Colin Richards și specialiștii de la Shropshire Council, arhitecții Mathias Ganspöck și Jan Kanngießer (EKG Baukultur, Viena), arhitectul peisagist Nicolas Triboi (Atelier „Foaie Verde”, Câmpulung), arhitectul Claudiu Silvestru (Universitatea Tehnică din Viena), arheologul Daniel Spânu (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, București), restauratorul de pictură murală Cristina Serendan (Universitatea Națională de Arte, București), au fost inaugurate de părintele Árpád Pálfi, paroh unitarian la Roșia Montană, gazda primitoare a școlilor de vară ARA. Desfășurate în fiecare seară, aceste prelegeri și discuții au urmărit probleme contemporane ale patrimoniului cultural al sitului, observându-l în valențele sale artistice și tehnice, sociale și economice, peisagistice și naturale. Metodele și tehnologiile actuale angajate în slujba patrimoniului au fost analizate în raport cu practicile și tehnicile tradiționale, totul privit într-o perspectivă cuprinzătoare, extinsă de la detaliul de arhitectură la peisaj.

Discuțiile au fost completate prin tururi și vizite de studiu, dedicate peisajului, dar și practicilor conexe arhitecturii tradiționale.

Școala de vară s-a bucurat de prezența excepțională a doamnei Maria Ploae, care a susținut un recital de poezie, și a domnului Nicolae Mărgineanu, regizorul filmului „Flăcări pe Comori”, realizat în Roșia Montană în anul 1987, care a împărtășit participanților amintiri și impresii din timpul turnării filmului, dar și încurajările și opiniile sale referitoare la situația actuală gravă de la Roșia Montană, pe care a surprins-o într-un reportaj disponibil pe canalul YouTube al Asociației ARA, http://www.youtube.com/user/ArhRestArheo.

Proiect desfășurat cu sprijinul financiar oferit de Ordinul Arhi­tec­ți­lor din România, prin Timbrul arhitecturii.

Organizatori:

Asociația Arhitectură. Restaurare. Arheologie

www.simpara.ro

În colaborare cu:

– Parohia Unitariană Roșia Montană

– Shropshire Council, Marea Britanie (Serviciul „Historic Environment”)