Efigii

Locuință bucureșteană din anii ’30

În a doua jumătate a anului 1930, pe Strada Esculap începea construcția clădirii de la numerele 14 și 14 bis, proiectată de arhitecții Ioan și Tiberiu Niga. Nu ne vom referi, acum, decât la casa mică din proiect, care ulterior primirii autorizației a dobândit o fațadă ce amintește de imobilul din Bulevardul Dacia, numărul 42. Construită în 1928, este una dintre primele clădiri realizate împreună de tată și fiu.

Din autorizația păstrată în arhiva PMB aflăm că proiectul a fost depus la registratura Primăriei IV Verde pe 27 mai 1930, primind „autorizațiunea nr. 41E, din 21 iunie 1930”, prin care Eugen Metaxa putea ridica în strada Esculap, „ocolul I: o construcție subsol, parter și două etaje, la față, pe alinierea decretată, din zid masiv, acoperit cu metal, conform planului aprobat, cu modificările și indicațiunile făcute cu cerneală pe plan, întocmit de dl. arhitect Niga. Se va desființa construcția existentă, care este ieșită din aliniere, se va retrage cu 0,10 m.l. în partea stângă a proprietății și cu 0,30 m.l. la distanța de 5,70 m.l. de la limita stângă a proprietății, lăsând o porțiune de teren de 1,10 cm², care cade în legiuita retragere. Această autorizație se eliberează conform avizului Comisiunii Tehnice din 31 Mai 1930. Valoarea lucrărilor este 2.500.000 lei. Imobilul a fost asigurat la societatea Națională”1.

Trecând de ușa cu grilaj din fier forjat, situată în partea dreaptă a clădirii, urci 13-14 trepte și pătrunzi în vestibul, apoi într-o sufragerie generoasă și într‑un salon, odinioară separate printr-un glasvand. În salon, pianul era așezat pe o patformă, întrucât Margareta Metaxa era una dintre artistele de operă apreciate ale vremii. La parter au fost prevăzute: o a doua sufragerie, bucătăria, spălătoria, oficiul, camera servitorului și garajul. La etajul II fiind trei dormitoare și o baie. În proiectul autorizat și casa mică urma să aibă, de asemenea, o terasă.

În 1928, Eugen Metaxa, funcționar în Direcția Generală P.T.T, a cumpărat de la inginerul Anton

Cavenschi, cu 550.000 lei, clădirea construită în 1885. Din dorința de a reconstrui, pe 4 aprilie 1930, acesta a făcut un împrumut de 800.000 lei, la Casa de Economie, Credit și Ajutor a Corpului P.T.T., care urma să fie achitat din rate lunare, reținute din salariu. Criza financiară de la începutul anilor 1930 a năruit planurile familiei Metaxa, care a fost deposedată, pe 28 iunie 1934, de portărelul Nicolae

Severeanu. Scoasă la licitație în 1934, această proprietate a fost cumpărată de pictorița Stella Nedelcovici. Casa a fost expropriată în 1948, fiind retrocedată familiei doamnei Nedelcovici după 1990, care a reabilitat-o și continuă să o locuiască. Atât Eugen și Margareta Metaxa, cât și Stella Nedelcovici și fami­lia ei au însuflețit spațiul cu o prezență caldă și luminoasă, iar frumoasa poveste a acestei casei continuă.

1 Arhiva Primăriei Municipiului București, IV Verde, dosar 205/1930

Foto: Bogdan Iurașcu