RDW

Decernarea premiilor Mies van der Rohe 2011

 

© Jörg von Bruchhausen

Decernarea premiilor Uniunii Europene – Mies van der Rohe – pentru arhitectură contemporană a avut loc pe 20 iunie, în Pavilionul Mies van der Rohe, din Barcelona. Competiția din acest an a fost câștigată de Neues Museum din Berlin, proiect realizat de arhitectul britanic Sir David Chipperfield. “Mentiunea specială pentru arhitectul de viitor” s-a atribuit lui Ramon Bosch și Bet Capdeferro pentru Casa colaj din Girona, Spania.

“Felicitări câștigătorilor noștri, care au creat două clădiri excepționale. Neues Museum aduce alături trecutul și prezentul într-un amestec uluitor de arhitectură contemporană, restaurare și artă. Casa colaj din Girona este o altă renovare remarcabilă care fuzionează materiale vechi si noi într-un întreg armonios”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

“Reconstruirea Neues Museum reprezintă o mărturie a procesului de colaborare în condițiile unui climat solicitant din partea opiniei publice. Rezultatul nu reprezintă doar dovada eforturilor echipei de profesioniști, ci și a angajamentului clientului și autorităților orașului de a se implica în acest proces riguros si articulat”, a declarat David Chipperfield, arhitect principal la David Chipperfield Architects.

Clădirea originală a Neues Museum, proiectată de Friedrich August Stüler, a fost construită la mijlocul secolului 19. Clădirea a fost grav avariată în cel de Al Doilea Război Mondial și reconstrucția a început în 2003 cu obiectivul de a se readuce la viață gloria trecută. David Chipperfield, care a lucrat la proiect împreună cu confratele său, arhitectul britanic Julian Harrap, a adoptat o abordare dinamică în restaurarea sa. În loc să încerce să ascundă diferența între elementele vechi și noi, trecutul și prezentul se combină frumos, pentru a crea o clădire de neuitat, cu straturi multiple.

Câștigătorii au fost alesi din 343 de lucrări propuse, în 33 de țări europene. Șase lucrări au fost selecționate pentru premiul principal. Ceilalți finaliști au fost: Teatrul Tineretului Bronks (Bruxelles, Belgia, proiectat de Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande); MAXXI: Muzeul artelor secolului XXI (Roma, Italia, de Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana); Sala de concerte a Radioului danez (Copenhaga, Danemarca, de Jean Nouvel); Muzeul Acropole (Atena, Grecia, de Bernard Tschumi) și Centrul de reabilitare Groot Klimmendaal (Arnhem, Olanda, de Koen van Velsen).

Membrii juriului, care au selectat finaliștii pentru 2011, sunt: Moshen Mostafavi, președintele juriului/decan, Graduate School of Design, Universitatea Harvard, SUA; Ole Bouman, director, Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam; Yvonne Farrell, Grafton Architects, Dublin; Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich; Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Paris; Tarald Lundevall, arhitect, SNØHETTA, Oslo; Pei Zhu, Beijing, China și Lluís Hortet, secretar al juriului/director al Fundació Mies van der Rohe.

Lansat în 1987, Premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană / Premiul Mies van der Rohe este cel mai prestigios premiu în arhitectura europeană. Premiul se atribuie la fiecare doi ani, iar câștigătorul primește 60 000 EUR. Câștigătorul “Mențiunii speciale pentru arhitectul de viitor” primește 20 000 EUR.

imagini:
http://www.miesarch.com/index.php?option=com_content&view=article&id=56%3Aextra-images-press&catid=1&Itemid=17&lang=en

 

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog