Ex libris

Autopoiesis: sistemul autogenerat al arhitecturii

(Recenzie la: Patrik Schumacher, The Autopoiesis of Architecture. A New Framework for Architecture, vol. I, John Wiley & Sons, 2011)

Patrik Schumacher1 este arhitect partener la Zaha Hadid Architects și director fondator al unuia dintre cele mai de succes programe postuniversitare din domeniul proiectării digitale, Design Research Laboratory (DRL) la Architectural Association din Londra. Pe scurt, este un nume de referință al “avangardei” în arhitectura de azi. Prin această lucrare, la care autorul afirmă că a lucrat cam 10 ani, el propune un proiect total: o “sistematizare teoretică atotcuprinzătoare”, o “unificare teoretică”2 - adică o nouă teorie a arhitecturii. Cartea formulează o listă de “teze”, exprimate ca niște legi. Este o lucrare foarte afirmativă, cu aserțiuni clare și tranșante. E o demonstrație de forță de pe o poziție de putere, în disciplina noastră.
1 pe http://www.patrikschumacher.com sunt accesibile câteva dintre scrierile și conferințele sale; volumul II al lucrării este planificat să apară la sfârșitul anului 2011.
2 Autopoiesis, p. xi-xii
Citiți textul integral în numărul 2 / 2011 al Revistei Arhitectura.