RDW

Întâlnire cu prof. Dinu C. Giurescu. Pe strada Berzei nr. 47

Casa Giurescu in timpul demolarii

Constantin C. Giurescu, autorul unei impresionante monografii a Bucureştiului şi a altor importante studii de istorie, a locuit aproape întreaga viaţă pe strada Berzei. De aceea, această arteră este nelipsită, atât din amintirile profesorului C.C. Giurescu, cât şi din memoriile fiului său, profesorul Dinu C. Giurescu.

În 1910 bunicul profesorului Dinu Giurescu, Constantin Giurescu, a cumpărat de la Creditul Urban două case pe strada Berzei, situate la numerele 73-75, ulterior 47-49, “cu banii economisiţi, din bursa lui de la Viena, timp de trei ani, cu zestrea soţiei, Elena Antonescu, şi cu un împrumut de la Creditul Urban. A închiriat una dintre case, locuind împreună cu soţia şi cei trei copii în cealaltă. Demolate în 1987, acestea erau aşezate între două intersecţii, cea a străzilor Virgiliu, Berthelot şi Berzei şi cea a străzilor Ştirbei Vodă şi Berzei. Ne vom referi acum doar la casa de la numărul 47. Cea de la numărul 49 a fost moştenită de sora profesorului C.C. Giurescu, Lelia căsătorită Bădescu.

Casa de la numărul 47 a trecut prin mai multe etape de construcţie. Iniţial, a fost o clădire parter ridicată posibil în 1893, radical transformată în 1929 şi demolată în vara anului 1987 pentru sistematizarea zonei. […]

Citiţi textul integral în numărul 2 / 2011 al Revistei Arhitectura.


Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog