Hans-Christian Habermann, printre laureații premiilor Europa Nostra

27.06.2011

Dr. Hans-Christian Habermann s-a născut în București în anul 1938, dar a părăsit țara în 1948. Revenind după căderea comunismului, acesta și-a dedicat întreaga carieră conservării și restaurării patrimoniului saxon din Transilvania de Sud. Intervențiile asupra unor monumente precum Prejmer, Biertan, Muzeul Brukenthal sau Palatul Episcopal din Sibiu con­sti­tuie doar o componentă a activității sale, deoarece în ultimii 20 de ani a inițiat o serie de proiecte istorice și artistice, a organizat concerte și expoziții, toate cu scopul de a atrage atenția asupra diversității culturale a zonei.

Comisa Europeană, împreună cu organizația Europa Nostra, au anunțat cei 27 de câștigători ai Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural/ Premiilor Europa Nostra.

Aceste premii recompensează inițiative remarcabile în numeroase sfere ale patrimoniului cultural european, aparținând unor categorii precum: restaurarea imobilelor și adaptarea acestora la noi utilizări, reabilitarea peisajului urban și rural, interpretarea siturilor arheologice și îngrijirea colecțiilor de artă. De asemenea, se decernează premii pentru cercetare și pentru proiecte educaționale în domeniul patrimoniului cultural, precum și pentru contribuții exemplare la conservarea patrimoniului, aduse de persoane sau organizații. Anul acesta, printre câștigătorii categoriei 3, “Dedicated service”, se află și dr. Hans-Christian Habermann din Sibiu, premiat pentru contribuția sa la conservarea, restaurarea și creșterea gradului de conștientizare a patrimoniului săsesc din sudul Transilvaniei. Prin intermediul Fundației Sașilor Transilvăneni, a atras atenția publicului asupra patrimoniului din Transilvania, a încurajat folosirea tehnicilor tradiționale și a promovat metode corecte de conservare.

Ceremonia de decernare a avut loc pe data de 10 iunie la Amsterdam, în prezența Comisarului European pentru Educație, Cultură și Multilingvism, Androulla Vassiliou, și a președintelui Europa Nostra, renumitul tenor Plácido Domingo. Câștigătorii au fost selectați de către un prestigios juriu internațional, din aproximativ 140 de înscrieri provenite din 31 de țări.

Cei șase câștigători ai “marelui premiu” primesc fiecare 10 000 de euro și o plachetă pentru clădirea câștigătoare sau un trofeu pentru proiecte.

Termenul-limită de depunere a propunerilor pentru următoarele premii este 1 octombrie 2011. Ceremonia de premiere va avea loc la Lisabona, în iunie 2012.