RDW

Hans-Christian Habermann, printre laureații premiilor Europa Nostra

Dr. Hans-Christian Habermann s-a născut în Bucureşti în anul 1938, dar a părăsit ţara în 1948. Revenind după căderea comunismului, acesta şi-a dedicat întreaga carieră conservării şi restaurării patrimoniului saxon din Transilvania de Sud. Intervenţiile asupra unor monumente precum Prejmer, Biertan, Muzeul Brukenthal sau Palatul Episcopal din Sibiu con­sti­tuie doar o componentă a activităţii sale, deoarece în ultimii 20 de ani a iniţiat o serie de proiecte istorice şi artistice, a organizat concerte şi expoziţii, toate cu scopul de a atrage atenţia asupra diversităţii culturale a zonei.

Comisa Europeană, împreună cu organizaţia Europa Nostra, au anunţat cei 27 de câştigători ai Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural/ Premiilor Europa Nostra.

Aceste premii recompensează iniţiative remarcabile în numeroase sfere ale patrimoniului cultural european, aparţinând unor categorii precum: restaurarea imobilelor şi adaptarea acestora la noi utilizări, reabilitarea peisajului urban şi rural, interpretarea siturilor arheologice şi îngrijirea colecţiilor de artă. De asemenea, se decernează premii pentru cercetare şi pentru proiecte educaţionale în domeniul patrimoniului cultural, precum şi pentru contribuţii exemplare la conservarea patrimoniului, aduse de persoane sau organizaţii. Anul acesta, printre câştigătorii categoriei 3, “Dedicated service”, se află şi dr. Hans-Christian Habermann din Sibiu, premiat pentru contribuţia sa la conservarea, restaurarea şi creşterea gradului de conştientizare a patrimoniului săsesc din sudul Transilvaniei. Prin intermediul Fundaţiei Saşilor Transilvăneni, a atras atenţia publicului asupra patrimoniului din Transilvania, a încurajat folosirea tehnicilor tradiţionale şi a promovat metode corecte de conservare.

Ceremonia de decernare a avut loc pe data de 10 iunie la Amsterdam, în prezenţa Comisarului European pentru Educaţie, Cultură şi Multilingvism, Androulla Vassiliou, şi a preşedintelui Europa Nostra, renumitul tenor Plácido Domingo.
Câştigătorii au fost selectaţi de către un prestigios juriu internaţional, din aproximativ 140 de înscrieri provenite din 31 de ţări.

Cei șase câștigători ai “marelui premiu” primesc fiecare 10 000 de euro și o plachetă pentru clădirea câștigătoare sau un trofeu pentru proiecte.

Termenul-limită de depunere a propunerilor pentru următoarele premii este 1 octombrie 2011. Ceremonia de premiere va avea loc la Lisabona, în iunie 2012.

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog