RDW

Verona Street Delivery 2011

Ca şi în anii precedenţi, am imaginat împreună cu colegii mei un concept şi o scenografie urbană bazate pe implicarea voluntară a comunităţii şi continuitatea traseului cultural pietonal care pledează pentru PUZ Verona. Making of-ul de idee care durează luni de zile şi “punerea fizică în scenă” a tuturor actorilor urbani (printre care ploaia din acest an, care a adus o neaşteptată schimbare a relaţiei om-spaţiu!) sunt pentru mine etape cu care mă hrănesc emoţional. Şi care mă conving din nou că proiectul este necesar, dorit şi creativ!

Cred că acum, după şase ani de la primul eveniment de cultură urbană pe strada Verona din Bucureşti, provocarea în ceea ce mă priveşte este să mă joc cu spaţiul public şi să imaginez cum creşte gradual complexitatea proiectelor de arhitectură şi mobilier urban. Şi să mă bucur de implicarea necondiţionată a participanţilor şi bucuria cu care spaţiul public este locuit responsabil timp de trei zile.

O direcţie care începe să se contureze puternic la Verona Street Delivery este aducerea în dezbatere publică, în plină stradă, a unor subiecte fierbinţi pentru Bucureşti – haosul urbanistic, distrugeri şi demolări masive şi brutale de zone cu tradiţie şi spaţii verzi în numele unei modernizări prost înţelese, care nu ţine seama de nevoile reale ale locuitorilor. În 2011, comunitatea Street Delivery a reacţionat activ, creativ şi responsabil, “livrând” bucureştenilor nu numai proiecte de arhitectură specifice, dar şi o excelentă intervenţie critică a grafferilor pe calcanul-reper de pe strada Arthur Verona, colţ cu strada Pitar Moş.

Traseul cultural şi-a manifestat durabilitatea şi anul acesta. Proiectul are la bază o tehnică de insinuare a obiectelor de mobilier urban în spaţiul public, considerat “al nimănui”, prin care marcăm simbolic intrarea în teritoriul pietonal Verona. Oferim astfel o stradă cu memorie urbană care adună an de an intervenţii şi emoţii ale participanţilor la exerciţiul de locuire alternativă propus de Street Delivery.

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog