Eveniment

Verona Street Delivery 2011

Ca și în anii precedenți, am imaginat împreună cu colegii mei un concept și o scenografie urbană bazate pe implicarea voluntară a comunității și continuitatea traseului cultural pietonal care pledează pentru PUZ Verona. Making of-ul de idee care durează luni de zile și “punerea fizică în scenă” a tuturor actorilor urbani (printre care ploaia din acest an, care a adus o neașteptată schimbare a relației om-spațiu!) sunt pentru mine etape cu care mă hrănesc emoțional. Și care mă conving din nou că proiectul este necesar, dorit și creativ!

Cred că acum, după șase ani de la primul eveniment de cultură urbană pe strada Verona din București, provocarea în ceea ce mă privește este să mă joc cu spațiul public și să imaginez cum crește gradual complexitatea proiectelor de arhitectură și mobilier urban. Și să mă bucur de implicarea necondiționată a participanților și bucuria cu care spațiul public este locuit responsabil timp de trei zile.

O direcție care începe să se contureze puternic la Verona Street Delivery este aducerea în dezbatere publică, în plină stradă, a unor subiecte fierbinți pentru București - haosul urbanistic, distrugeri și demolări masive și brutale de zone cu tradiție și spații verzi în numele unei modernizări prost înțelese, care nu ține seama de nevoile reale ale locuitorilor. În 2011, comunitatea Street Delivery a reacționat activ, creativ și responsabil, “livrând” bucureștenilor nu numai proiecte de arhitectură specifice, dar și o excelentă intervenție critică a grafferilor pe calcanul-reper de pe strada Arthur Verona, colț cu strada Pitar Moș.

Traseul cultural și-a manifestat durabilitatea și anul acesta. Proiectul are la bază o tehnică de insinuare a obiectelor de mobilier urban în spațiul public, considerat “al nimănui”, prin care marcăm simbolic intrarea în teritoriul pietonal Verona. Oferim astfel o stradă cu memorie urbană care adună an de an intervenții și emoții ale participanților la exercițiul de locuire alternativă propus de Street Delivery.